Trettioförsta oktober tjugohundrafemton

Bjuder på en bild från Emeralds stretchning.

Veckan har gått med en himlades fart känns det som och jag har hunnit med massor. Dessutom har det varit sista "riktiga" veckan i skolan före jullov. Om en vecka börjar vår praktik. Innan dess har jag ännu någa tenter att ta tag i. 

Äntligen har jag gått alla skeden i bilskolan vilket känns väldigt skönt. Bara att vänta tills körkortet dimaper ner i postlådan. 

Den här helgen är jag hem-hemma och bara umgås med min familj, vilket betyder mamma eftersom pappa jobbar och mina syskon har annat för sig. Kvällens planer är att hälsa på mormor och morfar, går det riktigt bra så kanske jag får mamma medlurad till nya Halpa-Halli ;) det lär vara en upplevelse att åka dit. 

En stycke träning skall jag också hinna med att hålla för Lappfjärdsflickor, och träningen infaller om ungefär en timme. Den oupptagna tiden av dagen går åt till tentläsning.

31.10.2015 kl. 11:30

Ensamtid, hiss eller diss?

Dagen har rullat på, började med skola på förmiddagen, lite ensamtid på eftermiddagen och ikväll är det dags för att umgås med Emeraldflickorna igen. Hann också med att fixa ihop ett grupparbete efter skolan och en tupplur på eftermiddagen.

Ibland tycker jag att det bara är så skönt att få vara ensam hemma och bara umgås med sig själv. Det känns skönt att få rensa tankarna utan att någon hela tiden rör sig i lägenheten. Eftersom vi lever på ca 42 kvadratmeter som består av två rum och ett wc så käns det som om det är svårt att "gå undan" en stund. Det betyder då inte att jag tycker att det är tungt att bo med Sebastian utan att jag ibland behöver få min ensamhet. Iallafall jag, hur är det med er andra? Vad brukar du göra för att få vara ensam? Vad gör du när du är ensam? Idag har jag t.ex. tittat på julgardiner på olika hemsidor.

Imorgon är jag ledig från skolan vilket betyder att jag får "tålla på" för mig själv här hemma innan vi styr bilen norrut för att spendera helgen hos hans föräldrar. Som plan tills imorgon är att städa toaletten och överlga lägenheten. Känns som att man skulle behöva få semester efter semestern för att reda upp livet efteråt. Känns som att jag tvättar maskin efter maskin och tvätten tar aldrig sut iallafall. 

Ps. ni som vill följa mig på instagram, ni hittar mig på @madeleinexenia

22.10.2015 kl. 18:39

Ratatas matlista

Dina bästa vardagsrätter. 

För tillfället är jag lat när jag gör mat. Så allt som är lättlagat.


Vad kan du inte leva utan att ha i skafferiet/kylen?

Mjölk! Efter Kretaresan drack jag upp närmare 4 liter på två dar. Snacka om ett nästanrekord.


Vad är en maträtt som alltid funkar?

Tacos - i alla lägen.


Vad är de nyaste tillskotten i ditt skafferi?

Cachewnötter. Blandar ner det tillsamman med honung i min morgonkvarg.


När du ska imponera på någon, vad lagar du då?

Är inte så bra på att laga mat så jag kan imponera med det... Tyvärr.


Vad är dina favoritkryddor?

SALT! <1234


Vad är de roligaste maträtterna att laga med kompisar?

Tacos - igen


Vad är den senaste nya maträtten/ingrediensen du provat?

Mussaka på Kreta - ännu inte bestämt vad jag tyckte om det. Det har gått en vecka sedan smakupplevelsen nu.


Tre maträtter du vill prova laga.

Tomatsoppa, abborrfileér (de väntar i frysen), den tredje vet jag nog inte.


Vad piffar upp en maträtt?

Färg i form av sallad. Enkelt.


Om du bara fick äta en maträtt resten av ditt liv, vilken maträtt skulle det vara?

Kotipizzas tropicana med coca cola. Dock är det överskott på kalorier i den för att leva på det. Annars skulle jag ;)

21.10.2015 kl. 20:41

Nyladdade batterier

Varma plusgrader är utbytta mot något som cirkulerar runt noll. Stranden utbytt mot ett höstigt Vasa. Bikinin är bortplockad och istället bär jag min höstjacka och boots. Ändå känns det helt okej.

OBS! Ni får se färgbilder för en gångs skull!!

Jag har spenderat höstlovsveckan på Kreta, vilket var behövligt. Nu har jag laddat om batterierna med mina närmaste och är redo för att ta emot julöppningar, julstress och pepparkakor. Dock tryter ännu studiemotivationen.

Om några veckor inleder jag min första praktik på Vasa Centarlsjukhus och de fyra första veckorna spenderar jag på dagkirurgin. Efteråt skall jag prova på arbetet på kirurgiska polikliniken i två veckor. Jag ser verkligen framemot detta. 

Med Emeraldflickorna börjar jag verkligen se resultat av grundperioden. Vigheten har blivit mycket bättre, andningen i rörelserna löper också bra numera. Nu är det bara att börja ta tag i de större delarna som balanser och hopp. Jag tycker att det är både utmanande och roligt att hålla sådanna träningar. Dessutom ser man ofta i den träningen att gymnasterna går frammåt vid varje träning. Hoppen blir högre och balanserna större. Väntar massor på detta.

Idag provade vi på ett "lyft" som jag länge funderat på och flickorna lärde sig snabbt, det blir bra det här!

Nu är det dags att försöka studera lite igen, vi hörs en annan gång.

 

21.10.2015 kl. 20:20

En liten uppdatering

Vardagen flyter på, skolan rullar framåt och mina Emerald-flickor utvecklas. Allt som det ska. Ende negativa är att jag är trött, så otroligt trött! Känns som att enda jag gör är sova, äta, skola, jomppa. Nänstan som ett litet spädbarn. Nå om ca 10 dagar får jag min semester, vilket skall bli så otroligt skönt. 

Helgens planer är att dra några träningar, sen skall jag vila och umgås med min familj. Men först måste jag skriva min farmakologitent - får se hur det går. 

På återseende! :)

02.10.2015 kl. 08:52

Dags att plocka fram reflexen, tack!

Höstmörkret smyger sig sakta men säkert på, folk tar på sig sina höstjackor. Det tråkiga med höstjackor är att de ofta är mörka, det tråkiga med folket är att de inte förstår vad mörka jackor i trafiken innebär.

Som bilist i en stad med trafikljus, bromsljus och billycktor över allt hamnar sällan fokus på dem som faktiskt promenerar. Lätt hänt eftersom att de inte syns mörkklädda i en annars gråfärgad natur såhär på hösten.

Två gånger under den här veckan har jag hoppat till i bilen när plötsligt mörkklädda människor tar sig över vägen i mörkret/skymningen. Det tråkiga är att det dessutom varit vuxna människor, UTAN reflex. Hur skall vi lära barn att sätta på reflex eller reflexväst när vuxna inte använder? 

Folk tror att de syns så jäkla bra i sina höstjackor på trottoaren i mörkret upplyst av de mycket dåliga gatulamporna. Ja - som cyklist eller promenerare ser du bra i gatubelysningen. MEN som bilist tar du fokus på det som lyser. Alltså, skulle du sätta på dig ett reflex skulle det lysa lite om dig också och vips skulle jag se dig. 

 

02.10.2015 kl. 08:42

En liten catch-up

Åjdå, här har det verkligen ekat tomt. Senaste dagarna och veckorna har gått med full fart och detta ställe har blivit smått bortglömt.

Alltså, jag har tagit ansvaret på mig att börja träna en estetisk truppgymnastik-grupp här på min studieort, Vasa. Ett gäng på fem glada flickor. Så kul att ha en äldre grupp igen, lite annat att jobba med än sju och åttaåringar. I detta skede har vi spenderat 3 träningar tilsammans och ett träningsläger på Norvalla denna helg. Flickorna kämpade bra trots tunga pass och långa dagar.

Annars har också Noviums BTS-party med världens råddigaste och trångaste kö. Novias gulisintagning gick av stapeln i onsdags. Däremellan har jag också studerat lite och blivit inspirerad i skolan (första gången på Novia!!!). Sambolivet flyter på för er som undrar. Lägenheten är till 98% klart inredd. Gardiner till sovrummet och korgar till bokhyllan fattas ännu, väntar bara på att min ikearesa skall bli av så ordnar det sig också. Tränat  en del har jag också hunnit göra. 

Nu är det dags att krypa sig till kojs, skall bli så skönt att sova i egen säng inatt.

 

13.09.2015 kl. 22:50

Att studera är ett ekonomiskt helvete

I Finland borde vi vara lyckliga över att alla har chansen att få studera på högre nivå - förutsatt att du gjort bra infrån dig på andra stadiet. Jag säger borde på grund av att det finns saker som ställer till det.

För att kunna studera måste du ha någonstans att bo också, är du från landet som jag har du inget annat val än att flytta in till stan. I stan behöver du hyra en lägenhet om du inte vill bo under en tidning eller bro. Bor du hos dina föräldrar eller i föräldrars lägenhet kommer du inte få bostadstillägg men behöver förhoppningsvis inte betala hyra då heller. I Finland kan man få högst ca 207 euro i bostadstillägg. Vem F*N hittar en lägenhet i stan där hyran går på 207 euro?! Inte ens i lilla Lappfjärd ute på landet har man chans att hitta det.

Så för att kunna betala hyran som ligger på ca 400 euro (ungefär hyra för en etta i Vasa) måste du ta 193 euro av din studiepenning (ca 336 euro) för att få hela hyran betald och då även få tak över huvudet en hel månad. Kvar lämnar då hela 143 euro att leva på resten av månaden. 

För att överleva månaden så behöver du också frukost, lunch, middag och kvällsmål i åtminnståne de 20 dagar som du bor i din studiestad. Det betyder att du får högst spendera 7,15€ per dag på mat OM du är 100% säker på att du inte behöver något annat på hela månaden. Budgeten förbjuder införskaffning av studiematerial, medlemsavgifter till föreningar och gym, en utekväll med studiekamraterna osv.

Då tänker du kanske att vi studerande inte skall leva på staten utan också jobba lite och förtjäna egna pengar vid sidan om. Hmm... Jaa, det låter som en bra idé så länge du inte går över inkomstgränsen på 11 850 euro per år om du vill ha stöd alla nio månader som du studerar.  11 850 euro är mcket pengar - ja, men kom ihåg att det finns ett liv utanför studierna också.

I mitt fall bor mina föräldrar 100 km från min studiestad och jag tycker om att hälsa på dem. I vår familj är vi tre stycken som har bilkörkort och vi äger tillsammans också tre bilar. Jag står som ägare på en av bilarna som jag själv har köpt för mina egna pengar som jag arbetat ihop över helgar och lov under andra stadiets utbildning då jag verkligen behövde en bil. Eftersom att jag står som ägare så hamnar jag också att betala bilförsäkringen på 800 euro per år samt bilskatten. Dessutom har ingen ännu uppfunnit motorer som går på vatten och bensin är heller inte det billigaste. Jag betalar också för internet (går inte att studera på Novia utan det), el i min lägenhet (kan inte läsa i mörker), tv-anslutning (.. det är onödigt och lyxit) samt en telefonanslutning och kläder (skolan förbjuder att gå runt naken).

Jag har lyft studepenning och bostadstillägg fem månader detta år. Jag har jobbat heltid fyra månader detta år. Jag skall ännu överleva fyra månader. Jag har gått över inkomstgränsen. Nu är jag inne i ett ekorrhjul. Jag behöver pengar - det är fakta. Men jag kan inte lyfta mer studiepenning och bostadstillägg. Jag kan heller inte jobba mer för då måsta jag betala tillbaka det stöd jag fick i våras. Finlänska statens lösning på detta är studielån. VA?!?! Finland vill jag skall låna istället för att jobba? Jag bestraffas för att jobba och uppmuntras att låna?

Finland vill få ut ungdomar i arbetslivet tidigare, men hur skall det fungera när de bestraffar dem som både studerar och arbetar samtidigt? Just wondering..

Berätta gärna din åsikt!

26.08.2015 kl. 15:05

Future Cup Rallisprint i Laihia

Helgen gick i rallyns tecken i Laihia på Future Cup. Vi hade fint väder och jag brände kinderna medan jag satt i solen och läste min bok. Tävlingen avslutades dessutom med en tredje plats för Sebastian. Vi sov om nätterna i Vasa i vår studiebostad och nu är jag verkligen taggad på att börja studera igen, vilket är väldigt olikt mig. 

11.08.2015 kl. 15:50

Ratatas väderlista

I vilket väder läser du helst en bok?
Jag föredrar att njuta i solen med en bok, om jag inte somnar förstås...

Föredrar du kontinental (snöfri, grå, plusgrader) eller nordisk (snöig, vit, minusgrader) vinter?
Jag vill ha nordisk vinter så jag kan använda min snowboard. Dessutom kan ju inte jultomten landa med släden utan snö heller.

Hur ser det perfekta höstvädret ut enligt dig?
Soligt och många fina höstfärger i naturen.

Vilket väder är bäst för studier/jobb?
Regn - då går fman inte miste om något.

Vad är den högsta temperaturen du vistats i en längre tid och hur var det?
Det är nog Gran Canarias väder på höstlovet, så skönt med lite värme i annat land när det ändå regnar i Finland.

Påverkar vädret dig känslomässigt?
Väldigt mycket.

Om du fick bestämma maxgränsen för minusgrader under vintern, var skulle din gräns gå?
-15 är ganska bra, då knarrar det under skorna och biter lite i kinden.

Vad gör du en regning sommardag?
Förhoppningsvis jobbar så jag kan vara ledig en solig sommardag.

Vilken är den lägsta temperaturen du kan tänka dig att ta en "skön promenad" i?
Så länge solen lyser är jag nöjd.

Var spenderar du hellre en dag - Arktis eller Sahara?
Arktis, jag vill se en isbjörn.

04.08.2015 kl. 22:48